Heidelberg och Region Gotland är en olycklig kombination

Tidigare i höstas hörde vi att Heidelberg Materials, HM, hade ”köpt” 6 000 ton flygaska med hög arsenikhalt från Turkiet.

Oönskat vägarbete vid Hästnäs.  Varken markägare eller vägsamfällighet har beställt arbetet.  
"Avsikten var att gömma avfall i vägen och sedan fixa en fin yta", skriver Leif Pettersson.

Oönskat vägarbete vid Hästnäs. Varken markägare eller vägsamfällighet har beställt arbetet. "Avsikten var att gömma avfall i vägen och sedan fixa en fin yta", skriver Leif Pettersson.

Foto: Leif Pettersson

Insändare2024-12-19 10:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid all förbränning bildas aska. Vid större anläggningar som fjärrvärmepannor, sopförbränningsanläggningar även cementugnar som i Slite försöker man rena avgaserna genom att i filter avskilja askdammet (flygaska).  
Flygaskan från cementugnar benämnes CKD (Cement Kiln Dust).

Att innehållet i askan är en spegelbild av vad som eldas är självklart. I HM:s cementugnar i Slite eldar man sopor, bilinredningar med mera och då blir askan ett problem. HM tillverkar inte bara cement utan är också en stor aktör på avfallsmarknaden. 

Nu är det ju inte så att HM köper flygaska från till exempel Turkiet, som det beskrevs på nyhetsplats. Däremot tar fabriken emot avfall och tar säkert betalt därefter. Ju mera problematiskt innehåll desto mera kostar det att bli av med ett avfall. 

Tar man emot och själva producerar aska så måste man ju ordna med avsättningen. Att HM blandar askan i cementen uppger de själva. Var avfallet sedan hamnar är där det används betong såsom husgrunder, simbassänger med mera. I början av 2023 körde HM ut 600 ton med CKD på två vägar (Hejdeby och Hästnäs) som båda ligger inom ”inre vattenskyddsområde” för regionens vattentäkt.

I inre vattenskyddsområde får du inte ens tvätta din bil.

Tilltaget beskrevs som vägförbättring av den inblandade entreprenören. Man körde ut cirka 300 ton per väg. Alltså 600 ton sammanlagt och fräste ner det i vägen, ett tunt lager cement på ytan. Se vad fint.

Varken markägare eller vägsamfällighet har beställt eller betalat för åtgärden. Avsikten var att gömma avfall i vägen och sedan fixa en fin yta.

Jag anmälde tilltaget i februari 2023 till regionen. Region Gotland har genom miljö- och hälsoskyddskontoret till uppgift att sköta tillsynen så att bestämmelserna kring vattenskyddsområdena efterlevs.

HM bryr sig inte om vad dom ställer till med i miljön här på Gotland. Här har vi en entreprenör som inte heller bryr sig om miljön och en regional miljöavdelning som saknar förmåga, mod, förstånd, arbetsvilja. Ja, jag vet inte vad som saknas, men efter snart två år funderar de fortfarande på vad som skall göras. Under tiden stiger till exempel blyhalten i samtliga provtagna vattentäkter i närområdet.

En skrupelfri industri, en mindre nogräknad entreprenör och en handlingsoförmögen region är ingen bra kombination för oss gotlänningar.